Hoe ik nu pc-games op mijn tv speel

Kevin Rombouts
6 min readJan 3, 2025

--

Recentelijk schreef ik op Pixel Vault over hoe ik mijn set-up heb ingericht om ook mijn pc-games op mijn tv te kunnen spelen. Sommige games spelen immers het beste vanaf de bank — denk aan een fijne JRPG als Metaphor: reFantazio. In deze blog ga ik nog wat verder de diepte in over hoe ik alles momenteel heb ingericht, en wat ik het liefste nog aan zou passen.

Playnite via Moonlight op mijn Xbox Series S

Voor mij zijn sommige games echt ‘bank-games’. Avonturen die je gewoon lekker onderuit gezakt op de bank moet kunnen spelen, zonder dat je continu in focus mode moet zijn. Een nieuw avontuur in de Zelda-serie, een verkenningstocht als Uncharted of een goede JRPG als Persona en Metaphor. Maar in dit geval had ik alleen een pc-code beschikbaar voor Metaphor en om de game dubbel te kopen, dat vond ik zonde.

Dus ging ik op ontdekkingstocht uit en kwam ik middels wat video’s terecht bij de combinatie van Moonlight en Sunshine. Voor mij tot op dat punt eigenlijk volledig onbekend had ik vooral ervaring met Steam Link, maar daar liep ik tegen beperkingen aan rondom mijn bibliotheek en audio-apparaten. Een ander alternatief was natuurlijk Parsec, maar daar staan de kosten mij dan weer een beetje tegen. Dus dan maar de open source oplossingen.

Lijstje met software in deze blog

Geen zin om mijn hele blog door te spitten met linkjes naar de genoemde software? I got you, fam:

Alles centraal in Playnite

Zoals je in mijn artikel op Pixel Vault al kon lezen, staat Playnite redelijk centraal als nieuwe hub in dit geheel. Dankzij Playnite kan je gemakkelijk al je digitale bibliotheken afstruinen voor je games, welke dan handig gebundeld worden in een centraal overzicht.

In mijn geval heb ik vijf verschillende store fronts aan mijn installatie van Playnite gekoppeld: EA, Epic, Steam, Ubisoft en Xbox. Dit zijn voor mij de belangrijkste platformen en bevatten het merendeel van mijn pc-games. Er zwerven elders nog wel wat titels rond, maar 99% van mijn bibliotheek ligt bij deze platformen.

Playnite op mijn desktop (Stardust thema)

Qua extra extensies heb ik het tot nu toe nog zo beperkt mogelijk gehouden. Enkel wat zaken om te zorgen dat mijn 500+ games een beet behapbaar blijven: de DuplicateHider om te zorgen dat duplicaten niet overal zichtbaar zijn en de Extra Metadata Loader om logo’s, trailers en dat soort zaken van games binnen te halen.

Als benoemde graphics hoer vind ik het wel prettig dat alles er een beetje gelikt uitziet. Hoewel de basis-installatie Playnite er zeker mee door kan, was ik wel benieuwd naar welke opties er nog meer waren. Zo ben ik uiteindelijk voor de desktop-versie beland op het Stardust-thema, terwijl ik in de full screen-modus heb gekozen voor (u)biquity. Voor deze laatste is het praktisch om de Extra Metadata Loader-extensie te gebruiken, omdat het anders al snel een kale bedoeling is.

Virtuele displays voor de rust

Al snel kwam er tijdens mijn eerste sessies met zowel Steam Link als Moonlight en Sunshine een eerste irritatiepuntje naar boven drijven. Wanneer je games op deze manier gaat streamen, worden ze namelijk ook op je beeldscherm afgespeeld. Hierdoor veranderde mijn woonkamer al snel in een kermis, omdat de lichtflitsen van Metaphor vanuit twee verschillende hoeken kwamen.

Daar moest dus wat aan gaan gebeuren en dus kwam ik in de rabbit hole terecht bekend als Virtuele Displays. Met een virtueel display maak je een extra beeldscherm aan op je pc, zonder dat je deze fysiek ziet. Perfect dus om je games op te projecteren zonder dat je woonkamer in een kermis veranderd. Maar er zijn verschillende opties om dit te bewerkstelligen, allemaal met hun eigen voor en nadelen.

In het geval van mijn setup ben ik gegaan voor de VirtualDisplayDriver van VirtualDisplay op Github. Toevallig is er kort voor de kerst een nieuwe versie van beschikbaar gekomen met ingebakken tray companion welke het beheer net een stukje makkelijker maakt. Met een virtueel display van 1920 bij 1080 pixels en een verversingsnelheid van 60 hertz is deze klaar om in gebruik genomen te worden.

Commando’s in Sunshine en instellingen in Moonlight

Maar dan komt het volgende struikelpunt. Want wat je niet wil hebben is dat je voor elke game instellingen moet aanpassen voor het gekozen beeldscherm, of een virtueel display als je primaire beeldscherm. Gelukkig zijn er tools die daarmee kunnen helpen en ook nog als commando aan te roepen zijn.

MultiMonitorTool (MMT) van NirSoft biedt hier uitkomst — een handig tooltje dat al sinds 2012 beschikbaar is, maar er vooral uitziet alsof het in 1995 is bedacht. Middels MMT kan je niet alleen al je displays beheren, je kan er ook de nodige informatie over uitlezen. Iets wat van essentieel belang bleek wanneer je twee dezelfde monitoren op je bureau hebt staan.

Commando’s in Sunshine

Dankzij de ingebakken commando’s van MMT, is het mogelijk om in Sunshine opdrachten aan te roepen en een andere monitor je primaire display te maken. Nadat je MMT op een centrale locatie hebt geplaatst, voer je bij het opstarten van Playnite het volgende Do Command uit:

"C:\VirtualDisplayDriver\MMT\MultiMonitorTool.exe" /SetPrimary MTT1337

Daarbij vervang je MTT1337 voor het display ID van je virtuele monitor, welke je gemakkelijk uit MMT kan trekken. Natuurlijk wil je ook dat je gebruikelijke monitor terug wordt gezet als primaire monitor wanneer je de connectie met Moonlight verbreekt. Dat had wat meer gepuzzel nodig door twee dezelfde monitoren — iets wat uiteindelijk makkelijk was op te lossen door het korte ID te vervangen met het uitgebreide ID. Zodoende voert Sunshine het volgende commando uit wanneer de verbinding wordt verbroken (Undo Command):

"C:\VirtualDisplayDriver\MMT\MultiMonitorTool.exe" /SetPrimary MONITOR\GSM5BD3{4d36e96e-e325-11ce-bfc1-08002be10318}\0005

Ook in Moonlight op je receiver kan je nog wat tweaks doen om de ervaring fijner te maken. In mijn geval ben ik gegaan voor de UWP-app in de Xbox-store, zodat ik ook gemakkelijk kan inbellen in Discord dankzij de integratie met het platform. In de instellingen van de UWP-app heb ik een vaste resolutie en framerate ingesteld (1920x1080 met 60fps), maar ook een verhoogde bitrate van 50 megabit per seconde. Op deze manier hapert geluid en beeld niet tijdens het spelen, voor de optimale beleving. Zorg wel dat zowel je pc als je console / receiver bekabeld zijn aangesloten.

Het wensenlijstje

Hoewel ik nu een heel eind ben met mijn set-up, ben ik er helaas nog niet. Er zijn nog een aantal zaken die ik uit wil zoeken om de set-up nog fijner te maken:

  • Mijn monitoren blijven wel aan staan wanneer ik aan het gamen ben, wat vooral zonde is van de energie natuurlijk. Dus zou ik graag nog mijn monitoren op commando uitschakelen — en weer inschakelen als ik de verbinding verbreek. Nu geeft dat nog wat gedoe met de display volgorde, dus dat moet verder uitgezocht worden.
  • Moonlight op mijn Xbox Series S geeft vaak nog een error bij de eerste keer opstarten. Simpelweg de connectie verbreken en dan weer openen lost dit op, maar dit zou sowieso niet moeten gebeuren natuurlijk, dus dat vereist nog wat uitzoekwerk.
  • Ik heb nog niet getest hoe de connectie is op een mobiel apparaat, zoals een laptop of een receiver die niet bekabeld met het internet is verbonden. Dat moet dus nog verder uitgezocht worden, bijvoorbeeld als ik de set-up zou willen uitbreiden naar de slaapkamer.
  • Een idee wat net in mijn hoofd schiet zou een thin client zijn om een racing-setup te maken zonder dat er een tweede pc opgebouwd hoeft te worden. Een goedkope thin client, een internetkabel erin en dan de rig daar omheen opbouwen zou ideaal zijn.

Er is dus nog genoeg te doen, maar de eerste stappen zijn gezet. Ik ben benieuwd: heb jij ervaring met Moonlight & Sunshine? Hoe heb jij alles ingericht? Laat het vooral eens weten in de comments!

--

--

Kevin Rombouts
Kevin Rombouts

Written by Kevin Rombouts

Dutch front-end developer, writer and all-round geek.

No responses yet